انّ الله لا یغیر ما بقوم حتّی یغیّروا ما بانفسهم«درحقیقت خدا حال قومى را تغییرنمىدهد تا آنان حال خود را تغییردهند » (آیة 11 سورة مبارکة رعد)بررسی و تأمل در وضعیت افرادی که برای نیازهای تعلیم و تربیتی خویش، به ساختار آموزش وپرورش وآموزش عالی بسنده
کرده
اند،
ناکارآمدی ساختار تعلیم و تربیت رسمی موجود3را در تأمین نیازهای اولیۀ مخاطبین نشان میدهد.
مهم
تر اینکه مبانی وحیانی و سیرۀ عملی معصومین ، اصولی را از تعلیم و تربیت معرفی میکند که با وجود خواست و تلاش مسئولین در جهت ایجاد تحول بنیادین، تاکنون این اصول به طور مؤثر در نظر گرفته نشده است.
تحول اساسی در ساختار تعلیم و تربیت وظیفه
ای همگانی و ضروری است. همکاران حکمتسرا نیز بر اساس آیۀ فوق و با توجه به پیچیدگی نیازمندیهای این طرح همچون نیروی انسانی و امکانات مادی و...، اجرای این طرح را در حد توان و به صورت نمونه و محدود آغاز نمودهاند.
در هر صورت این طرح بر اساس اعتقاد به
لزوم توجه به نقش مردم در تحول بنیادین4 پایهریزی شده است.
مسلماً گسترش اجرایی طرح، در سطح کل کشور پس از بازخوردگیری و اصلاح و
بومی سازی نمونک حکمتسرا 5 براساس فرهنگ
های نقاط مختلف
کشور، وظیفۀ همۀ مردم و مسئولین مربوط می
باشد.
هدف حکمتسرا، ارائۀ نمونهای عملی در جهت تحول بنیادین برای حدود چهل نفر حکمتجو (جایگزین دانش
آموز و دانشجو) است.
حکمتسرا بر اساس«طرق الی الله بعدد نفوس الخلایق»،
تعلیم و تربیت رسالتآفرین متناسب با هر فرد6را از اهداف خود قرار داده است.
حکمت
سرا برای هر حکمت
جو باید شرایطی ایجاد کند که وی کلیۀ علوم مختلف را در حد ضرورت و سودمندی بداند و نهایتاً در یک یا چند رشتۀ محدود براساس ذائقه، علاقه و نیاز جامعه، در مسیر هدف متعالی خویش قرار گیرد.
بر اساس آیۀ 74 سورۀ مبارکۀ فرقان:
...رَبَّنا هَبْ لَنا مِنْ أَزْواجِنا وَ ذُرِّیَّاتِنا قُرَّةَ أَعْیُنٍ وَ اجْعَلْنا لِلْمُتَّقینَ إِماماً«....پروردگارا به ما از همسران و فرزندانمان آن ده که مایه روشنىِ چشمان [ما] باشد و ما را پیشواى پرهیزگاران گردان»
حکمتجوی مطلوب کسی است که توان مدیریت و هنجارسازی را پیداکرده و به حسب استعداد و سختکوشی در کسب دانش، ارتباط با خود، جامعه و جهان طبیعت را خداوند پسندانه گرداند. به بیان دیگر هدف حکمتسرا تعریف ساختاری جهت دستیابی به
مدیریت خویشتن و جامعه، به سوی امام متقین7شدن است.
چشمانداز این طرح در قالب
سند راهبردی8حکمتسرا تنظیم گردیده است که در زیر به قسمتی از چشمانداز این سند اشاره می
گردد:
حکمتسرا در افق سال 1403 هجری شمسی ارائه کنندۀ طرح جامع عملیاتی تجربهشده، به عنوان الگوی پویای تعلیم و تربیت بعد از سن بلوغ مطابق با اعتقادات شیعی و ملی است.